top of page
Zoeken

Oei een Burn-out en dan?

kramernicole42

Bijgewerkt op: 5 mrt


Heel wat jaren geleden had ik zelf een burn-out.  Ik denk dat ik ongeveer 35 jaar was. Best wel jong voor een burn-out he.


Ik weet het nog goed wanneer het was, Op 5 december sinterklaas en zelfs al daarvoor (maar ik negerde alle tekenen die ik kreeg). Mijn ouders kwamen op visite om het te vieren met ons en onze kleine kinderen. Ik had alles geregeld, de cadeautjes wat lekkers bij de koffie enzovoort.


Dan was het zover sinterklaas klopte op de deur. Het enige wat ik nog weet is dat ik op een stoel zat er ernaar keek. Maar ik heb van het hele feest niets mee gekregen. Het ging gewoon langs mij heen. De volgende dag heb ik mij ziek gemeld bij mijn werkgever, helaas was de reactie die ik terug keek niet zo fijn. Mijn vader zei twee dagen later tegen mij, ik had het al gezien meisje, je was er wel maar ook weer niet.


Mijn vader herkende het omdat ook hij een burn-out heeft gehad, Familiepatroon? En dat klopte fysiek was ik aanwezig, zat ik op die stoel daar maar de rest van mij (mijn ziel) was er niet ik was leeg van binnen. Uitgeblust ik kon niet meer. Dan ook echt niet meer, niet sporten, niet wandelen. Niets.


Heel lang heb ik alle ballen hoog gehouden totdat mijn lichaam aangaf het is genoeg geweest ik ga jou stil zetten!!! Altijd maar doorgaan, de lat nog wat hoger leggen voor mijzelf want ja je kunt het wel. Werken, kinderen, een man een huishouden, sporten, verplichtingen enzovoort. maar ik kon het niet meer. Ik ging altijd maar door.


En dat was nog wel het ergste in mijn ogen het toegeven dat ik het niet meer kon. Dan kom je in de malle molen. Je moet naar de huisarts ivm je werkgever. Het eerste wat ze mij wilde geven was antidepressiva. NO WAY! Het is een verdovingsmiddel. Intuïtief voelde ik aan dat dat niet voor mij bestemd was. Ik kon het wederom alleen. De rust deed mij goed, veel slapen, huilen ook al wist ik niet waarom. Ik heb geen hulp gehad, ben er helemaal zelf uitgekomen. Achteraf gezien was het waarschijnlijk toch fijn geweest om hulp te hebben zeker op het helen van je innerlijke wonden. Maar daar wist ik toen nog niets van. Van spiritualiteit wist ik toen nog niets van, dat kwam 5 jaar later pas, toen ik 40 was. Ik was wel heel intuïtief. Ik had mijn antennes altijd uit staan! Want ja ik moest toch alles in de gaten houden. Pas later kwam ik erachter dat ik hooggevoelig was en begonnen de kwartjes te vallen. Zeker bij hooggevoelige mensen is de kans op een Burn-out vele malen groter.


Na vijf maanden Moest ik weer aan het werk, veel te snel maar ja je hebt in dat opzicht vaak niet veel keus. Thuis zitten kost geld. In mijn verdere leven heb ik nog 2 x tegen een burn-out aan gezeten maar ik herkende het op tijd en trek dan gelijk aan de rem. Omdat ik heel veel innerlijk werk heb verricht is de kans nu veel kleiner dat ik weer in een burn out beland.

Ik herken het nu gelijk als ik over mijn grens neig te gaan. Dan gaan overal alle stekkers eruit en neem ik mijn rust.


Hoe ontstaat nou een burn out.

Meestal ontstaan depressies uit een chronisch tekort aan liefde, veiligheid, warmte en geborgenheid (knuffels) van één of beide ouders die je in je jeugd hebt gemist. Ook perfectionisme kan een depressie of burn-out veroorzaken. Dit is vaak ook ontstaan in je jeugd, je werd niet gezien of gehoord door je ouders en ging nog beter je best doen waardoor je de lat vaak veel te hoog legt voor jezelf. Een depressie kan ook ontstaan na een heftige ervaring later in het leven van de cliënt (bijvoorbeeld een ongeluk, een ernstige ziekte, een ontslag, of een zware scheiding). En dan niet te vergeten de stress van je werk. Het allemaal alleen willen doen en niet om hulp vragen als je de ballen niet meer omhoog kunt houden.


Er zijn een aantal stadia waar je doorheen gaat tijdens jouw Burn-out.


Genezingsstadium, de ontkenning, Iedereen probeert de negatieve en pijnlijke ervaringen in het leven te verbergen/onderdrukken. Dit komt door de angst die erachter zit. We denken dat we het niet aankunnen of willen het niet aangaan. Deze ontkenning heb je het begin van je ziekte maar komt ook in een later stadia nog voor. De ontkenning is bedoeld als voorbereiding op de aanvaarding in het volgende stadium van je ziekte: woede. Eerst ben je bang en nog niet klaar om deze onder ogen te zien. Neem de tijd voor dit stadium.

Genezingsstadium, de woede, de vraag waarom ik? Deze woede uit zich in allerlei richtingen en projecteer je vaak op iedereen in je omgeving. Heb geduld het is heel normaal.

Genezingsstadium, het onderhandelen, de woede biedt geen oplossing, dus zul je waarschijnlijk gaan onderhandelen en manipuleren, door iets aardigs voor iemand te doen om te krijgen wat je wilt. Dit gebeurt onbewust, de meeste deals worden gesloten met God! Zoals, als ik beter word, dan zal ik dit of dat doen, of juist nooit meer doen! Hierachter ligt vaak een schuldgevoel, omdat je je op de één of andere manier niet goed gedragen hebt. Spoor het schuldgevoel op en ga dat loslaten. Dit schuldgevoel leidt uiteindelijk tot een depressie. Praat met je innerlijke stem en vergeef jezelf.

Genezingsstadium, de depressie, als onze energie voor een groot gedeelte weg is en we de hoop verloren hebben op een goede gezondheid, worden we meestal vanzelf depressief. Het kan ons allemaal niets schelen en zijn bedroefd. Meestal wordt dit niet geuit en sluiten we ons af. Dit stagneert onze energie, vooral in het gebied van de tweede gebied van onze aura.

Drie oorzaken van een depressie:

·         1, de ontkenning, gevolgd door woede en het onderhandelen. Je probeert jezelf te genezen i.p.v. op zoek te gaan naar de oorzaak.

·         2, wegdrukken van gevoelens van verlies. Sta jezelf toe dit verlies te voelen en er om te rouwen, dan zal de depressie weer weg gaan. Doorleef dit gevoel, voel het. Dat brengt je bij het volgende stadium de aanvaarding.

·         3, agressieve manier van genezen zoals chemo, anesthesie, chirurgische ingrepen kunnen ook een depressie veroorzaken. Is je lichaam hersteld zal de depressie weer verdwijnen. Deze behandelingen verstoppen of vertragen de energiestroom om je lichaam. Magnetiseren herstelt deze balans in ongeveer de helft van de normale genezingstijd.

·         Genezingsstadium, de aanvaarding, als je alle voorgaande stadia doorleefd hebt ben je niet meer boos of depressief. Je hebt al die gevoelens neergelegd bij je omgeving, hebt gerouwd om je verlies en komt in een stadium van innerlijke stilte. Je keert terug naar jezelf. Hieruit volgt de aanvaarding. Leert jezelf beter kennen, leert je ware behoeften te ontdekken en te voelen. Je komt terecht in een nieuwe levensfase. Het genezingsproces gaat nu sneller, je voelt een zekere vorm van bevrijding.

·         Genezingsstadium, de nieuwe persoon en een nieuw leven creëren, uit deze aanvaarding en deze genezing ontstaan andere waarden en een andere persoon. Je leert tevreden te zijn met je nieuwe ik. En bent vaak gelukkiger dan voor je ziekte. Je komt nog meer tot rust en hebt vaak behoefte aan een stille periode met jezelf, om je nieuwe ik te leren kennen. Geniet hiervan, het kan voelen als een wedergeboorte. Deze genezing begint bij jezelf, dan thuis en dan verbindt ze zich als een holografisch gegeven met je omgeving en draagt dus eigenlijk ook bij tot een genezing in groter verband.


Een Burn-out kan je leven veranderen mits jij bereid bent om jouw levensstijl aan te passen jouw innerlijk werk te doen en het zo in te richten dat je niet meer in de rode zone terecht komt.


Wat zijn de klachten van een Burn-out?


  • Lichamelijk heel moe

  • Geestelijk heel moe

  • Prikkelbaar

  • Veel piekeren

  • Je huilt snel

  • Je kunt niet tegen drukte of lawaai

  • Je voelt je onrustig of opgejaagd

  • Je slaapt slecht

  • Je kunt last krijgen van, zweten, hoofpijn, misselijkheid, hartkloppingen en benauwdheid. Ook kun je angstig, somber of prikkelbaar voelen en kun je moeilijk ontspannen.



Hoe voorkom je nou een Burn-out?


Ten eerste om de lat minder hoog te leggen voor jezelf. Ga naar binnen ga je innerlijk werk doen en opruimen wat er in jou zit aan emoties zoek daar eventueel hulp bij. Jouw perfectionisme bijvoorbeeld. Zorg dat je voldoende ontspanning kunt nemen tussen alles wat je doet. Ga lekker wandelen in de natuur, neem een heet bad of een ontspannende massage.


Het is belangrijk om de Nervus Vagus keer op keer te resetten. Zodat jouw lichaam zich kan ontdoen van stress.


Help je hulp hierbij nodig chroom dan niet om een vrijblijvend kennismakings gesprek te boeken, Dit kan zowel bij mij in de praktijk als online.


Nicole

 


Comments


bottom of page