top of page
Zoeken

Wat mijn buik me leerde over Prikkelbaar Darm Syndroom!

kramernicole42

Bijgewerkt op: 5 mrt






Jarenlang begreep ik niet waarom mijn buik zo vaak protesteerde. Opgeblazen gevoel, krampen, wisselende stoelgang - het leek alsof mijn darmen een eigen wil hadden. De ene dag leek alles prima, de volgende dag voelde ik me alsof er een knoop in mijn maag zat.

Het was een keer zo erg tijdens uit eten dat ik gewoon naar huis moest in verband met de pijn in mijn buik. We zijn toen niet verder gekomen dan het voorgerecht.


Bij de huisarts kwam niet uit en ik kreeg het stempel mee naar huis dat ik een prikkelbare darm had. Nou daar kon ik het dan mee doen.


Mijn buik als boodschapper.


Op een gegeven moment begon ik op te merken dat mijn klachten niet willekeurig kwamen. Ze waren sterker in periodes van stress, wanneer ik te veel op mijn bord had of mijn eigen grenzen negeerde. En zeker als ik in een omgeving was waar te veel prikkels waren, denk bijvoorbeeld aan een verjaardag, winkelen in de stad enzovoort.

Ook voelde ik als ik dingen inslikte - niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Woorden die ik niet uitsprak, emoties die ik niet durfde te voelen, spanning en trauma wat ik met mij meedroeg. Mijn buik was niet mijn vijand; het was een boodschapper die me iets wilde vertellen.


De link tussen emoties en mijn darmen.


Onze darmen worden niet voor niets ons 'tweede brein' genoemd. Ze zijn zo gevoelig voor emoties dat ze direct reageren op wat er vanbinnen speelt. Ik ontdekte dat mijn buikklachten eigenlijk signalen waren:


Verstopping - Ik hield dingen vast die ik niet durfde los te laten.


Diaree - Ik liet dingen te snel los, zonder ze goed te verweren.


Opgeblazen gevoel - Ik hield spanning en emoties vast zonder ze ruimte te geven.


Buikkrampen - Mijn lichaam verstrakte door stress of onverwerkte emoties.


Dit inzicht veranderde alles. In plaats van tegen mijn buik te vechten, begon ik te luisteren.


Healing:


Toen ik met healing begon, merkte ik pas echt hoe diep de connectie tussen mijn emoties en mijn lichaam was. Oude patronen kwamen naar boven: situaties waarin ik me niet gehoord voelde, momenten waarop ik me klein hield om anderen tevreden te stellen. Mijn buik had al die spanning opgeslagen. Ik ben door alles heen gegaan. Ook de donkere stukken. Ik heb mijn schaduwkanten omarmt en mijn innerlijk kind.


Door op energetisch niveau met mezelf aan de slag te gaan, leerde ik mijn emoties te doorvoelen en loslaten. Daarnaast heb ik mijn voeding aangepast. Niet alleen spanning maar ook oude patronen die me niet langer dienden. Langzaam begon mijn buik rustiger te worden. De krampen kwamen minder vaak voor, mijn spijsvertering verbeterde en ik voelde me lichter, zowel fysiek als emotioneel.


Wat kun jij doen als jouw buik protesteert?


Als je jezelf herkent in mijn verhaal, weet dan dat je niet machteloos bent. Dit zijn een paar dingen die mij hebben geholpen.


  1. Adem in je buik - Diepe buikademhaling helpt om spanning los te laten.


  1. Voel je emoties - In plaats van ze weg te drukken, geef ze ruimte. Schrijf, praat, huil als dat nodig is.


  1. Luister naar je lichaam - Je klachten zijn geen vijand, maar een signaal. Wat probeert je buik je te vertellen?


  2. Energie healing - Soms zit een blokkade of trauma zo diep dat het helpt om met iemand te werken die je kan begeleiden.


  3. Zachte aanraking - Leg je handen op je buik en stuur liefdevolle energie naar dit gebied.


Van strijd naar samenwerking.


Mijn buik is heel soms nog gevoelig. Het stempel PDS Syndroom heb ik lang geleden al achter mij gelaten. Ik zie mijn buik nu als een 'kompas' dat me helpt om trouw te blijven aan mijzelf. En als ik dan toch een keertje last van mijn buik heb weet ik dat ik iets mag aankijken.


Herken je dit?


Voelt jouw buik soms ook als een knoop van spanning of emoties? Weet dat je er niet alleen voor staat. Ik help je graag om samen te ontdekken wat jouw lichaam je wil vertellen.


Laten we samen luisteren naar wat je buik je wil zeggen.


Nicole


Veel voorkomende klachten bij een Prikkelbaar Darm Syndroom:

  • buikpijn

  • opgeblazen gevoel

  • winderigheid en wisselende stoelgang

  • Misselijkheid omdat de maag in de verdrukking komt



Comments


bottom of page